charlotte bouckaert

De afgelopen 15 jaar heeft Charlotte Bouckaert een beeldtaal ontwikkeld op het snijvlak van beeldende kunst en live performance(s). Door beelden te ensceneren als een veranderend proces, nodigt ze haar publiek uit om zich bewust te worden van de impact van hun eigen perceptie. Haar werk neemt verschillende vormen aan zoals voorstellingen, installaties, performances en video's. 

 

Haar theaterpraktijk begon in 2012 in Brussel met de voorstelling The photographer left, he told the truth in samenwerking met Kunstenwerkplaats Pianofabriek en Beursschouwburg. Voor deze voorstelling ontving Bouckaert de Dioraphte Prijs op het Festival Cement in Nederland. 

 

Van 2014 tot 2019 maakte Bouckaert deel uit van het collectief Atelier Bildraum, waarin ze verschillende theatervoorstellingen op de planken bracht; Bildraum, In between violet and Green, en Icon geproduceerd door Lod Muziektheater (Gent, België). Bildraum won in 2015 de Big in Belgium Award bij Theater aan Zee en de Total Theatre Award in 2016 op het Fringe Festival (Edinburgh).

 

In 2020 creëerde en toerde Bouckaert met haar voorstelling 11 seconds waarbij het publiek wordt uitgenodigd om 55 minuten lang naar één foto te kijken. Sinds 2020 werkt ze rond het thema stilleven. Ze presenteerde haar online live performance Still life with Chair en in het Groeninghemuseum in Brugge verkende ze het museum als open atelier voor hun stillevencollectie. 

 

In 2024 gaat haar nieuwe theatervoorstelling You are an Object to me op 22 en 23 maart in KVS in première.

Terwijl in 11 seconds het statische beeld centraal stond, zal Bouckaert in You are an Object to me alledaagse banale objecten en hun uitgangspunt van stilstand en onbeweeglijkheid in vraag stellen. 

 

Met haar multidisciplinaire werk wil Bouckaert de handeling van het kijken in vraag stellen en activeren: wat zien we en wat niet?

Hoe kijken we en waarom?

De tijd van het kijken, het onverwachte en de verbeelding.

De grootste vijand van het kijken is dat we denken dat we van tevoren al weten waar we naar kijken.

 

Choreografie van het stilstaand beeld - Tamara Beheydt over het werk van Charlotte Bouckaert

 

www.charlottebouckaert.be