THING

the object in sight

which seems simple

which seems as one

seems autonomous

which seems fixed

but, which, observed

starts to show its parts

and then in pieces

turns from here to there, jolted along

to be united in twinning, in outrageous pairings

(or remarkable or beautiful or comical)

in distant places

or loses itself on the spot, spangled object, in the light

excessive object

Henri Michaux & Roberto Matta, fragment uit Les quatre observateurs

(vertaald uit het Frans door Charles Penwarden)

 

Voor Playground creëert Charlotte Bouckaert THING, een installatie in beweging, een choreografie van banale voorwerpen en een lichaam, die gedragen worden door een grote tafel, als een arena van de verbeelding. Even zijn ze daar, dan glijden ze weg over de rand, verdwijnen in het niets. Wat zijn de contouren die het leven achterlaat: "Het is het lot van de dingen en van al wat men kan bezitten om geboren uit duisternis een onverklaarbaar en kort bestaan te kennen in weinig licht.” (Bart Verschaffel)

 

Charlotte Bouckaert is gefascineerd door het stilleven in de schilderkunst. Door wat er wordt afgebeeld, maar veel meer nog door hoe dingen er worden voorgesteld. In de 16de eeuwse stillevens werden objecten zo betrouwbaar mogelijk geïmiteerd, in de 20ste eeuw zijn ze het vertrekpunten geworden voor plastische en conceptuele experimenten.

 

Na 11 seconds, haar recentste theatervoorstelling die een foto tot leven brengt, laat Bouckaert dagdagelijkse objecten bewegen en evolueren. Om zo stilstand en levenloosheid uit te dagen en het kijken als een bewuste en bezielde actie voorop te plaatsen.

 

concept Charlotte Bouckaert performer Marie De Corte artistieke medewerker Bart Van den Eynde muziek Nicolas Rosseuw technische uitvoering Stan Wannet

productie Platform 0090

coproductie Playground (STUK & M,Leuven), Perpodium

deze productie kwam tot stand met de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en de Vlaamse Gemeenschap