11 seconds

Elf seconden: dat is de tijd die we gemiddeld aan een kunstwerk besteden. In 11 seconds bekijkt Charlotte Bouckaert samen met haar publiek een voorstelling lang één foto: een buitenaanzicht van het Guggenheim Museum in New York.

 

Charlotte Bouckaert is gefascineerd door fotografie. In haar performances hanteert ze de camera zo, dat niet de gestolde foto onze aandacht krijgt, maar wel de actie die eraan voorafgaat. Of, zoals in 11 seconds, krijgt een foto een nieuw leven in verrassende verhalen.

 

Op het toneel staat een werktafel met papier, schaar, verf, etc. Het atelier van een bricoleur. Een videocamera projecteert op de achterwand wat er op de tafel gebeurt. De performer manipuleert de foto continu en laat zo onze lezing van het beeld verschuiven.

 

De foto van het Guggenheim Museum is voor Charlotte Bouckaert het vertrekpunt van een speelse verkenning van onze manier van naar kunst te kijken, van de relatie tussen de kunst en de werkelijkheid, van het museum als instituut, van fotografie en vergankelijkheid, enz.
Eerst en vooral wil 11 seconds een ode zijn: aan de kunst zelf, aan kunstenaars en aan onze moeizame pogingen om iets zinnig te zeggen over kunst. 

 

Charlotte Bouckaert verkent de grenzen tussen performance en beeldende kunst. Ze maakte een tijd deel uit van het collectief Atelier Bildraum. Ondertussen focust ze zich terug op haar eigen praktijk, waarin ze als een choreograaf van het statische beeld op een speelse en ambachtelijke manier de verwondering van het kijken tracht te herontdekken.

 

Concept & performance Charlotte Bouckaert Dramaturgie Bart Van den Eynde Audio Mix Benjamin Dousselaere Originele muziek Nicolas Roseeuw Techniek Christoph Donse
Productie Platform 0090 Coproductie Toneelhuis, C-Takt Met de steun van Workspacebrussels Met dank aan Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Zsenne Art Laboratory, De Grote Post Oostende met de steun van de Vlaamse Gemeenschap