you are an Object to me

Het toneel: een groot wit horizontaal canvas, met daarop dagdagelijkse voorwerpen en performer Marie De Corte. Tussen de zwijgzame, stille objecten en het beweeglijke en expressieve lichaam ontstaat een relatie. 

Wat als de voorwerpen in beweging komen; aarzelen, wankelen, wegwandelen. Wat als er een ontmoeting plaatsvindt tussen de appels van Cézanne en een paar Morandi vazen. Wat als De Corte in gesprek gaat met een peer.  

 

In You are an Object to me, haar nieuwste creatie,  spoort Charlotte Bouckaert (11 seconds) ons aan om de stillevens die achteloos in onze woonkamers ontstaan, opnieuw met verwondering te benaderen. Om onze automatische en routineuze blik, de grootste vijand van het kijken, uit te schakelen. Mens en object laten sporen na in de tijd. Wat zijn de contouren die het leven achterlaat?

"Het is het lot van de dingen en van al wat men kan bezitten om geboren uit duisternis een onverklaarbaar en kort bestaan te kennen in weinig licht. Even zijn ze daar, dan glijden ze weg over de rand, verdwijnen in het niets.” (Bart Verschaffel – kunstfilosoof) 

 

Charlotte Bouckaert ontwikkelde de laatste 10 jaar een beeldtaal op het snijvlak van beeldende kunst en live performance. Na 11 seconds, haar laatste theatervoorstelling, waarin één foto leidraad is van een speelse gedachtenassociatie over (het kijken naar) kunst, is deze keer het stilleven in de schilderkunst Bouckaert’s vertrekpunt. Ze stelt de stilstand en levenloosheid van het genre in vraag. You are an Object to me focust op het kijken als een bewuste en bezielde actie. 

 

concept & regie Charlotte Bouckaert performer Marie De Corte dramaturgie Bart Van den Eynde technische uitvoering scenografie Stan Wannet muziekcompositie Nicolas Roseeuw lichtontwerp Harry Cole kostuumontwerp Lieve Pynoo techniek Lucas Van de Voorde

 

Productie Platform 0090 Coproductie KVS, C-TAKT, KAAP, Perpodium, Playground (STUK & M, Leuven) deze productie kwam tot stand met de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en de Vlaamse Gemeenschap met dank aan Kunstenwerkplaats Pianofabriek