marc vanrunxt

 

De artistiek taal van Marc Vanrunxt.
 
In zijn choreografische taal probeert Marc Vanrunxt tijd, ruimte, energie en aanwezigheid  te onderzoeken en herdefiniëren. Choreografie is een volatiele kunst die het tijdelijke verzoent met existentiële. Vanrunxt start vanuit een holistische aanpak: alles is verbonden aan elkaar. Volgens hem is choreografie meer dan de som van de onderdelen, zoals beweging, belichting, geluid, muziek, aanwezigheid, tijd, duur, kostuum, kleur, vorm, bedoeling, ziel, publiek,... Hij haalt inspiratie uit de kracht, volharding, zwaktes en twijfels van de mens. Hij kijkt liever naar de dansende mens dan naar de danser. Zijn oeuvre is gebaseerd op tegenstellingen zoals zichtbaar/onzichtbaar, tastbaar/ ontastbaar. Hij wil vanuit die tegenstellingen iets nieuws ontdekken. Zijn artistiek vocabularium heeft haar roots in de traditie van de punk en het abstract expressionisme.
 
Biografie
 
Marc Vanrunxt (1960) is al meer dan 20 jaar aan de slag als danser en choreograaf. Van 1976 tot 1981 studeerde en danste hij aan de dansschool An Slootmaekers in Antwerpen (Rosalia Chladek, Laban,..). Zijn danspraktijk werd vooral beïnvloed door de Centraal Europese dans, maar de protestbeweging in de punk was zeker zo belangrijk. Als danser werkte hij samen met Jan Fabre, Thierry Smits en Truus Bronkhorst.
 
Hij debuteerde als choreograaf in 1981, en heeft sindsdien meer dan 30 choreografieën gecreëerd. In de Jaren ’80 en ’90 werkte hij samen met kunstenaars als de componisten Serge Verstockt en Thierry Genicot, met de beeldende kunstenaars Anne-Mie Van Kerckhoven, Robert Cash, Koenraad De Dobbeleer en Danny Devos en met danser en kostuumontwerper Raeves.


Hij heeft zich nooit gevoegd naar trends, en stelde ook geen uitgebreide set aan regels op.  Zijn werk is uitermate individueel, intrigerend, en houdt het midden tussen het mystieke en het materiële. Daardoor bekleedt hij een unieke positie in de danswereld, en kan je zijn werk telkens opnieuw ontdekkken. Vanrunxt heeft herhaaldelijk pogingen ondernomen om choreografie te herdefiniëren als een compositie van lichamelijke beweging. Hij verfijnt de compositie tot de dans de realiteit verlaat en beeld wordt. Tegelijkertijd blijft hij zich bewust van de materie die de dans omringt en stuurt. Ernst, controle en compositie staan tegenover een knipoog, chaos en citaten.

 

Marc Vanrunxt is medestichter van de dansorganisatie Kunst/Werk (Art/Work), die sinds 2001 structurele steun krijgt van de Vlaamse overheid. De laatste jaren heeft Marc solo’s gecreëerd voor uitmuntende performers zoals Kitty Kortes Lynch, Etienne Guilloteau, Eva Kamala Rodenburg, Rob Fordeyn, Georgia Vardarou, Lise Vachon, Igor Shyshko en Marie De Corte. Hij  is gastprofessor aan het Koninklijk Conservatorium voor Dans in Antwerpen. Hij werd herhaaldelijk gevraagd als coach en mentor van choreografen en studenten aan  P.A.R.T.S.