huseyin umaysiz

Huseyin Umaysiz is geboren in 1969 te Turkije. Daar heeft hij zijn kinderjaren doorgebracht en studeerde af in 1992 aan de unief in Istanbul, richting Economie. In datzelfde jaar startte zijn professionele loopbaan in de theaterwereld als acteur. In de jaren ’90, toen het verboden was in Turkije om de Koerdische taal of cultuur bloot te stellen aan de samenleving, heeft Huseyin jaren gewerkt in het landschap van Koerdisch Theater. Hij schreef theaterteksten en heeft meerdere stukken geregisseerd. Dit zorgde ervoor dat hij in 1999 in België lande als politiek asielzoeker.

 

Al snel pikte hij de draad op en werd tewerkgesteld bij de Koerdische Televisiezender, in Denderleeuw, binnen de redactie Kunst en Cultuur. Hier was hij tijdens de jaren 2001-2006 schrijver en regisseur van series voor kinderen/volwassenen en reporter bij nieuwsuitzendingen. Huseyin Umaysiz zet zijn passie voor kunst en theater verder als artistieke leider bij Theater Antract.

 

Zowel in Brussel als Limburg, heeft hij meerdere ateliers Cinema en Theater gegeven. In 2017 regisseerde hij “Hou vast! - Laat los!”, een theaterstuk waar toneel en performances samensmelten en maakte hij zijn entree in de Vlaamse professionele theaterwereld. In 2018 trok hij met dit stuk naar meerdere theaterzalen in Limburg, Antwerpen en Amsterdam.

 

Hij is gefascineerd door en onderzoekt de effecten van performances waarbij het lichaam onder druk komt te staan, trillingen die geluiden worden, verplaatsingen van tijd-ritme en rituelen.

 

STAGES PLACES is een serie interviews door Theater RAST: Huseyin Ymaysiz  

Theater Antract