gizem aksu

Gizem Aksu is een onafhankelijke choreografe, danseres en instructrice die gevestigd is in Istanbul. Ze is met onderscheiding afgestudeerd aan de Afdeling Politieke Wetenschappen & Internationale Relaties van de Bosporus Universiteit en aan de Afdeling Hedendaagse Dans van het Staatsconservatorium bij de Mimar Sinan Universiteit voor Schone Kunsten. Ze volgt momenteel een postgraduaat kunst en geeft ook les aan de Afdeling Hedendaagse Dans. 

 

In haar werken benadert ze het lichaam als een plaats van onderlinge relaties tussen kunst, politiek en filosofie. In 2015 werd ze uitgenodigd door Transcultures/Park in Progress Residency in Bergen om (e)scape! te creëren. En ze trad op in Bergen tijdens de Nuit Européenne de la Jeune Création. De workshopversie ervan werd gerealiseerd in Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015. In de zomer van 2015 nam de kunstenares deel aan het Internationale Dansfestival ImPulsTanz in Wenen met de steun van de danceWEB-beurs. Ze nam ook deel aan Prague Quadrennial of Performance Design&Space (2015), 26ste Internationale Kunstbeurs in Istanbul (2016).

 

Onlangs werd ze uitgenodigd door AADK Spanje om een collectief werk te creëren voor het Festival Cumplicidades in Lissabon in maart. Haar laatste solo, YU, gaat in april in première in het Toneelhuis. In mei gaat ze deelnemen aan Mardin Biennial. Ze organiseert verscheidene workshops, bv. “How the Landscape My Body is?”, “Daily Rituals for Rebellion”, “Organic Wisdom” alsook lichaamsbelevingsworkshops voor de LGBTQI+-gemeenschap. De artikelen die ze geschreven heeft en de interviews die ze gedaan heeft met plaatselijke en internationale kunstenaars en intellectuelen werden gepubliceerd door http://mimesis-dergi.org

 

Naast haar eigen werken en onderzoek heeft ze op belangrijke festivals als danseres gewerkt met gerenommeerde choreografen zoals Aakash Odedra (UK), Ann Van den Broek (Ward/ward)(BE), Aydın Teker (TR), Marc Vanruxt (BE), Sharon Hayes(US), Tijen Lawton (BE) en Tuğçe Tuna (TR).

 

gzmaksu.com


vimeo.com