eric thielemans

– DIALOGEN, OBSERVATIES en BEDENKINGEN by DE HUIDIGE ARTISTIEKE POSITIONERING en DE HUIDIGE PRAKTIJK ... een ZOEKTOCHT naar ACTIE en RE-POSITIONERING
 
Hoe breng ik op een actieve en positieve manier mijn artistieke praktijk in verband met het reilen en zeilen van de wereld in het algemeen en mijn artistieke omgeving in het bijzonder?

Is er nog steeds plaats voor integriteit en is er een ethisch engagement tegenover onze omgeving? En hoe zou ikzelf deze plek vorm geven, omschrijven en uiteindelijk beschermen?

Welk kompas gebruiken we best om deze positie te bereiken, terwijl we ondervinden dat we ons voortdurend moeten positioneren tegenover een steeds veranderende achtergrond, doek of televisiescherm die elke seconde nieuwe data genereren?

En wat te doen met de trauma’s door de beelden waarmee we dagelijks bestookt worden, via de onontkoombare informatiekanalen die we niet blindelings kunnen vertrouwen.
 
Vanuit deze (post) traumatische symptomen die de laatste tijd steeds luider en talrijker worden, voel ik steeds meer nood om op te staan uit de comfortabele zetel van mijn racewagen in pole position, toch op zijn minst gedeeltelijk, en om samen te zitten met een aantal spitsbroeders en- zussen om vragen te beantwoorden die niet langer onuitgesproken kunnen blijven.

Ik beschouw dit traject als een zoektocht door mijn eigen bewustzijn, mijn alledaagse wereld en beslommeringen, mijn neuroses en wonden.  Mijn persoonlijke (en waarschijnlijk), onhandige bedenkingen over deze netelige kwesties vormen het vertrekpunt om vandaaruit de wapens en defensieve tactieken af te zweren en in dialoog te treden met gelijkgestemde kunstenaars, bij wie dezelfde vragen en bezorgdheid leven en bij wie ik de gedrevenheid voel om ervoor te gaan .

Tijdens deze trip plan ik gesprekken met Vaast Colson (Bel), Diego Chami (Arg/Berlijn), Anna Konjetski (Munchen), Elke Van Campenhout (Bel), Jean-Yves Evrard (FR) naast toevallige gesprekken en ontmoetingen onderweg…

Bovendien wil ik dit parcours aangrijpen om onderzoek te doen naar alternatieve invalshoeken en praktijken op vlak van mijn persoonlijk artistiek proces en werk.

Een uiteindelijke ‘landing’ en orgelpunt, in de vorm van een publieke voorstelling van het materiaal, de notities en nieuwe inzichten wordt verwacht tegen oktober 2014
 

De ontkenning van een biografie:

Ik ben een drummer/percussionist/componist/ geluidsartiest.
Vaak wordt naar mijn werk verwezen als ‘van een sjamaan’. Hoewel het niet de omschrijving is ik die officieel zelf voor mijn werk zou gebruiken, begrijp ik waar de term vandaan komt en neem ik de bijhorende connotatie met dank in ontvangst, vermits ze inspeelt op mijn levenslange zoektocht naar echo’s, zowel in het verleden als heden, van de buitenwereld en de andere , maar ook echo’s ontstaan in ons eigen mysterieuze brein en bewustzijn. Het onderscheid is niet altijd duidelijk, nietwaar? Wij, menselijke wezens, hebben nog niet veel inzicht in de tijd en ruimte waarin we blindelings vertoeven.


Ik word ook vaak omschreven als een verwoed zoeker.

Ik beschouw mezelf als een pelgrim, een wandelaar door de verminkte  innerlijke en uiterlijke landschappen van deze planeet, die we voor onszelf creëerden. Mijn weg is  muziek. Ik zie het pad dat ik bewandel niet als een ‘job’. Ook niet als een handelswaar of product , hoewel het onvermijdbaar lijkt dat het wel eens in die hoedanigheid verkocht wordt in het hier en nu. Ik sta niet buiten de werkelijkheid, en dat is ook niet mijn wens.


Ikzelf (en ongetwijfeld met mij ook vele anderen) verkies dit leven te zien als een strijd.

In tijden van google is het niet moeilijk om fragmenten, montages, sporen van mijn bestaan als muzikant te vinden op het internet. Ik laat het aan je creativiteit en je innerlijke kompas over om te ontdekken in welke richting

je moet zoeken en om na te gaan of deze biografie en fragmenten nazinderen en voor jou iets betekenen. Ik wil je zeker niet voor jou beslissen wat ze betekenen. Om meer dan één reden. Mijn persoonlijk leven, mijn muzikaal leven en mijn spiritueel leven (vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden), lijken erg versnipperd.

Er is geen samenhangend verhaal. Er zijn plotse onderbrekingen in wat een rode draad lijkt. Mijn verhaal is zeker niet lineair, niet causaal en onlogisch.
Het is dus niet moeilijk om inconsequenties en hiaten te ontdekken in wat doorgaat als mijn muzikale of persoonlijke biografie. Ik sta volledig achter dit gefragmenteerd beeld. Het zij zo.
 
Wat de stukjes aan elkaar lijmt is mijn gedrevenheid, mijn bewustzijn.

Ik nodig je uit om voor jezelf te bepalen waar je staat, wat je wil zien en bereiken.

k wil geen zieltjes winnen voor mijn zaak.

Ik wil je vooral aanmoedigen om je eigen ziel te vinden voor je eigen zaak.

Ik zie je wel ergens onderweg!
 
See you on some road somewhere!


Eric Thielemans, met steun van de Vlaamse Gemeenschap en Platform 0090.

 

www.ericthielemans.com