bahar temiz

Bahar Temiz is geboren in 1983 in Istanbul. Ze begon met klassieke en moderne danslessen op 12-jarige leeftijd. Na haar afstuderen aan de Franse middelbare school Saint-Joseph, verhuisde ze naar Parijs om filosofie te studeren aan de Université de Paris IV-la Sorbonne, waar ze verder ging met dansen en samenwerkte met de choreografe Berrak Yedek en de kostuumontwerper Victor Féres aan een specifiek installatiewerk.

 

Ze studeerde dans aan de Artez Dansacademie in Nederland, Ex.e.r.ce (09/10) in Centre Chorégraphique National de Montpellier en behaalde een Master in dans aan de Université de Paris VIII-Seine-Saint-Denis. Ze werkte als danseres en performer met Erik Kaiel, Willi Dorner, Dylan Newcomb, Superamas, Ivana Müller, Clément Layes en Marc Vanrunxt.

Sinds 2012 maakt ze haar eigen werk "1+" (2013), "In Love" (2016), "Zee" (2019) en werkte ze samen met verschillende artiesten aan "Song for the end" (2014), "Trailer" (2015), "M.A.R.S" (2017) en "Au-Delà" (2018).

 

Ze is geïnteresseerd in het creëren van fysieke intensiteiten door middel van eenvoudige protocollen in een bepaalde ruimte. De ruimte heeft de primaire rol in de manier waarop ze choreografieën bedenkt. Elke ruimte heeft zijn eigen bijzonderheden en ze wil haar kwaliteiten zo verwoorden dat ze het contemplatieve plezier van de toeschouwer op dezelfde manier vergroot wanneer ze geconfronteerd wordt met een landschap; zoals Griekse tempels zich overgeven aan natuurlijke opvattingen om het gevoel van nabijheid tot de goden op te wekken. Haar werk werd gepresenteerd in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Libanon, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Turkije. Bahar Temiz wordt vertegenwoordigd door Platform 0090 in België en vergezeld door Danse Dense in Ile-de-France. 

 

www.bahartemiz.com