Thomas Ryckewaert

Thomas Ryckewaert (°1979) is een Belgisch acteur en regisseur.

In zijn werk begeeft hij zich op de snijvlakken van dans, theater en installatie. Hij onderzoekt de relatie tussen het menselijke en dat wat alien is, het vreemde en het intieme, biologie en technologie, realiteit en fictie. Zijn werk wordt beschreven als poëtisch, radicaal, visueel en ritueel.

Zijn meest recente creaties, Golem en Move 37, zijn een onderzoek naar de relatie tussen kunst en wetenschap, een relatie die zich kenmerkt door de spanning tussen het abstracte niveau waarop technologie zich beweegt en het tastbare niveau van de menselijke emoties.

Thomas studeerde biologie aan de KULeuven en dramatische kunst aan het Antwerpse Conservatorium. Zijn wetenschappelijke achtergrond voedt zijn creaties, waarin na intensieve onderzoeksperiodes zijn bevindingen worden geboetseerd tot visueel, haast filmisch theater.

Als acteur speelt hij in theater, film en tv producties. Hij werkte onder meer samen met regisseurs Ivo Van Hove, Eric De Volder, Lucas Vandervost, Hans Herbots, Stijn Conincx, Martijn Maria Smits, Nathalie Teirlinck en Urszula Antoniak. Voor zijn hoofdrol in de film Waldstille werd hij genomineerd voor Beste Acteur in de Gouden Kalf competitie op het Nederlands Film Festival 2017.

 

thomasryckewaert.be