Glowachrome Garden

Glowachrome Garden is een installatie en performance die vertrekt vanuit een reeks beelden, gefotografeerd op 35mm dia film. Ze tonen fragmenten van landschappen en tuinen. Ergens op de grens tussen tentoonstelling, diavoorstelling en performance begeeft de toeschouwer zich in een donkere ruimte en brengt tijd door met geprojecteerde beelden en geluiden die langzaam en constant in verandering zijn.

 

Verschillende diaprojectoren worden bediend door performers die steeds nieuwe beelden laten verschijnen en verplaatsen in de ruimte. De ruimte verandert. Er ontstaan nieuwe plekken. Er klinkt een voortdurend veranderende soundscape die ter plaatse ontstaat uit geluidsextracten die refereren aan een natuurlijke omgeving en die, net als de dia’s, live worden gemixt. De toeschouwer wordt getuige van een compositorisch proces waarin beelden zorgvuldig in resonantie met tijd, ruimte en geluid een plaats krijgen en de toeschouwer zelf verschillende standpunten kan innemen.

 

Beelden in verschillende gradaties van abstractie en herkenbaarheid verschijnen naast en over elkaar. De projecties tonen de concrete, gefotografeerde werkelijkheid in schilderachtige beelden waardoor dromerige herinneringen opgeroepen worden. Die beelden komen naast meer abstracte, grafische composities te staan. Het verhalend potentieel is voelbaar maar blijft onopgelost in een zoektocht naar atmosferische verfijning en ruimtelijke precisie. De abstractie ontstaat uit de concrete werkelijkheid en lijkt het er stilaan van te winnen. De toeschouwer voelt zijn aandacht meanderen doorheen kleur en licht in een tuin waar geluiden van gierende wind, elektronisch gemanipuleerde krekels en een zoemende sinustoon de beelden bijna tot leven brengen.

 

Concept, performance en beelden Evelien Cammaert dramaturgie, performance Alice van der Wielen-Honinckx scenografie, performance Joris Perdieus sound design Harpo ’t Hart artistiek advies Bart Van den Eynde, Meryem Bayram, Mesut Arslan, Simon Baetens

Productie Platform 0090 coproductie C-Takt, workspacebrussels, Playground Festival residenties C-Takt Dommelhof, wpZimmer, Performance Art Forum (PAF), Workspace Brussels, M Leuven, C-Mine In samenwerking met Master in Theatre, Toneelacademie Maastricht (NL) en Tiny Things