David Bergé doet aan fotografie zonder foto’s te maken. In zijn werk geeft hij een persoonlijk kader aan de conditie van de hedendaagse stedelijke ruimte.  Zijn praktijk neemt de vorm aan van installatie, publicatie en performance, maar meeste bekendheid kregen tot nu toe zijn silent Walk Pieces, waarin hij met een groep mensen zwijgend een specifieke route door zowel de stedelijke als private ruimtes aflegt. Het werk bestaat uit de immersieve ervaring die de leden van de groep op dat moment ondergaan - met tactiele en auditieve aspecten - en de ‘beelden’ die zich hierdoor vastzetten. 

 

Zijn werk werd door heel wat internationale kunstencentra opgepikt, zoals Extra City Kunsthal in Antwerpen (2016, 2015); CAC in Vilnius (2015); NETWERK Centrum voor Hedendaagse kunst in Aalst (2015, 2012, 2009); Maison Particulière in Brussel (2014); Kunsthaus Muerz, Muerzzuschlag, Oostenrijk (2012); SALT, Istanboel (2011); Goethe Institute New Delhi (2011), TanzQuartier in Wenen (2010) en PRISMA Mexico-City (2009). 

 

Bergé werkte met kunstenaars en curatoren samen, doorheen de disciplines, voor site specifieke projecten in het Artefact festival (STUK Leuven, 2017, 2013); MoMA (New York, 2013); Kulturni Centar Beograda (Belgrado, 2013), The Barbican (London, 2017) en het Kaaitheater (Brussel, 2009). 

 

Hij werd uitgenodigd voor kunstenaars residenties, ondermeer door Cape Cod Modern House Trust in Wellfleet, VSA; de Ars Aevi collection in Sarajevo; geoAIR in Tbilisi, Haus der Kulturen der Welt in Berlijn; Beta-Local Art Center in San Juan, Puerto Rico; Saari residency van de Kone Foundation in Finland, BOZAR in Brussel and het PAF in St. Erme, Frankrijk.

 

Sinds 2009, gaf hij lezingen en workshops aan onderandere Srishti school of art, design and technology in Bangalore (IN); Beckett University in Leeds (VK), Universiteit Gent; UdK, University of the Arts in Berlin; LUCA school of the Arts, Brussel en anderen.  

 

David Bergé woont en werkt in Athene and Brussel en heeft een MA van het Dutch Art Institute in Arnhem (2017) en een MFA van LUCA school of the Arts in Brussel (2005).

 

portfolio 

artikel Turning Photography (English only) 

Tique - Art Paper Six Questions (English only) 

 

 

© Meryem Bayram

www.davidberge.be